In opdracht van Sunvest verzorgt Van den Heuvel Engelen Infra alle infra en groen werkzaamheden voor de aanleg van zonnepark Hooibroeken in Heusden. Sunvest is een Nederlandse projectontwikkelaar, die zonneparken vanaf 10 hectare grond in Nederland, België en Frankrijk ontwikkelt en exploiteert. Het zonnepark in Heusden heeft een oppervlakte van 24 ha en hier staan eind 2024 maar liefst 55.000 zonnepanelen.
Zonnepark Hooibroeken is een initiatief van burgerparticipatie Hooibroeken B.V.. Voorwaarde vanuit de gemeente Heusden was dat Sunvest lokale ondernemers bij dit project zou betrekken. Als lokale ondernemer kwamen we bij de selectie van de juiste infra-partner voor dit project bij Sunvest al snel in beeld omdat we een soortgelijk project al hadden gedaan in Loon op Zand. Eenmaal aan de slag, zijn we voor het bepalen en inplannen van alle werkzaamheden uitgegaan van het inpassingsplan, waar we al onze informatie uit hebben gehaald.
Wij voeren dit werk uit in samenwerking met Pulles Grond- en sloopwerken en hoveniersbedrijf De Langstraat. Van den Heuvel Engelen Infra was vanaf het begin samen met deze partners en Sunvest als opdrachtgever bij het project betrokken.
In mei 2024 zijn we begonnen met het bouwrijp maken van het perceel. Stap 1 was het klepelen en frezen van de bestaande begroeiing. Daarna hebben we het totale perceel (zware klei!) volledig omgeploegd en ingezaaid met een weidemengsel. Van de omliggende sloten zijn de taluds vlakker gemaakt. Hierdoor ontstaan natuurlijk vriendelijke oevers om het dieren eenvoudiger te maken om er voedsel te zoeken, te schuilen of zich voort te planten.
Na het bouwrijp maken van het perceel zijn we aan de slag gegaan met de volgende werkzaamheden om het terrein in te richten:
In het najaar van 2024 gaan we nog 7 LOP stuwen aanmaken in en rond het zonnepark. Zo zorgen we ervoor dat er meer water geborgen kan worden in dit gebied bij overvloedige regenval. LOP stuwen (LOP = Landbouw OntwikkelingsPlan) zijn stuwen die je zelf kan plaatsen in een watergang en zelf mag bedienen. De stuw reguleert het water afvoerend vermogen van de sloten. Doordat water langer vastgehouden wordt in het zonnepark, krijgt het de kans om te infiltreren in de bodem.
Het zonnepark wordt laag gebouwd en op een natuurlijke wijze ingepast in het landschap. Zo wordt het karakter van de polder en de zichtlijnen in stand gehouden. Als specialist van Infra tot Groen zorgen we samen met hoveniersbedrijf De Langstraat voor het omzomen van het zonnepark met struweel begroeiing. Door deze groene afwerking wordt een geleidelijke overgang gemaakt van het natuurgebied Hooibroeken naar de ‘moderne techniek’.