Maak een afspraak
Menu

Project: WKO Wageningen University & Research

In opdracht van Heijmans Infra B.V., welke de opdracht weer uitvoert voor Wageningen University & Research (WUR), is Van den Heuvel Engelen gestart met de bouwplaats inrichting voor het aanbrengen van een nieuwe WKO-ringleiding en WKO-Bronnen.
Om energiekosten te drukken, de CO2-uitstoot te beperken en uiteindelijk aardgasloos te worden, wil WUR op de campus optimaal gebruik maken van warmte- en koude opslag (WKO) in de bodem. De aanleg van de WKO-ring en aanpassing in de gebouwen levert naar verwachting een 95% reductie van het aardgasverbruik voor verwarming. Een ambitie waar Van den Heuvel Engelen graag de handen voor uit de mouwen steekt!
In september zijn we gestart met Heijmans Kabel- en Leidingsystemen, Heijmans Boortechnieken, Haitjema en Van den Heuvel Engelen met de uitvoering van dit super gave project!
Hierbij een mooi filmpje: https://m.youtube.com/watch?v=ilD0bsbeLUs&feature=share
De WUR zit er straks weer warmpjes bij!
Wageningen
September 2020 Juli 2021
Heijmans Infra B.V.
1. Principe WKO!
Warmte Koude Opslag is een duurzame energiebron waarbij warmte en koude worden opgeslagen in een watervoerend zandpakket tussen de 40 en 90 meter diep in de grond. s Zomers wordt een gebouw gekoeld met water. Het opgewarmde water met een temperatuur van ca. 17C wordt opgeslagen in de warme bron. In de winter wordt het warme water weer opgepompt en gebruikt voor het verwarmen van de ventilatielucht. Het water koelt af tot ca. 6 C en wordt vervolgens opgeslagen in de koude bron. Het grondwater wordt dus heen en weer gepompt tussen de koude bron en de warme bron. Een koude bron plus een warme bron wordt een doublet genoemd. Het project is een uitbreiding van 13 doublets, van 6 naar 19 stuks incl. de ringleiding.
2. Vier fases!
Omdat de WUR campus wel open dient te blijven voor de studenten, examens en evenementen hebben we het project in vier fases opgeknipt, met de daarbij behorende mijlpalen! Zo kunnen we de werkzaamheden Veilig uitvoeren en kan de campus verantwoord open blijven. Flexibiliteit, inpassingsvermogen en een goede voorbereiding zijn de kernwaarden voor het realiseren van deze uitdagende planning. Door integraal samen te werken met Heijmans en Haitjema, ook al in de tenderfase, hebben wij hier het volste vertrouwen in!
3. Wet van de grote getallen!
Niet alleen de bouwplaats inrichting verzorgen en het assisteren tijdens de boorwerkzaamheden op rig- en pipe-site laat Van den Heuvel Engelen haar toegevoegde waarde gelden, maar ook het werkelijk aanleggen van de WKO-leiding behoort tot de werkzaamheden. Het project bestaat uit ongeveer 23 stuks HDD boringen, 3650m WKO-leiding en 13 doublets WKO-Bronnen. Daarnaast verzorgen we ook alle cultuurtechnische herstelwerkzaamheden. Kortom een veelzijdig project wat precies past bij de kracht van Van den Heuvel Engelen!
Copyright Ⓒ 2023 Van den Heuvel Engelen | Algemene voorwaarden