Project aanleg zinkers ten behoeve van de stadsverwarming breda DSC05284
Project

Aanleg zinkers ten behoeve van de stadsverwarming Breda

Het vuilverwerkingsbedrijf in Breda verbrandt al het vuil waarbij veel warmte vrijkomt. Deze warmte wordt ingezet als stadsverwarming. Breda werkt hard aan de uitbreiding van de bestaande warmtenetten. Zo is in 2023 de aanleg van de Warmtesingel gerealiseerd. Door deze vijf kilometer lange leiding is het warmtenet aan de ene kant van de stad met het warmtenet aan de andere kant van de stad verbonden. Met deze uitbreiding komt duurzame warmte voor zo’n vijfduizend woningen en honderd bedrijven binnen handbereik.

Location

Breda

Calendar (days)

Januari - April 2023

Location

Heijmans Infra

Midden in het drukke centrum van Breda diep onder water graven

Voor de aanleg van de Warmtesingel heeft Van den Heuvel Engelen Infra op twee locaties in het centrum van Breda, 4 WKO leidingen met behulp van zinkers onder de snelstromende waterloop De Mark aangebracht. Deze slingert door Breda en kruist de Warmtesingel. Om dit project in het drukke centrum van Breda te kunnen realiseren, heeft Van den Heuvel Engelen Infra bouw voorzieningen moeten treffen om daar te kunnen werken, staan en manoeuvreren.

De uitdaging in dit project was om de zinkers onder de mark aan te leggen zonder dat het water stil kwam te staan. Hiervoor is de aanleg volledig op basis van GPS coördinaten gerealiseerd. De machinisten zagen helemaal niets, de aanleg speelde zich diep onder het water af in een zogenaamde natte aanbreng. Daarnaast lag dit project midden in het centrum van Breda, met heel veel auto’s, fietsers en voetgangers waar continu rekening mee gehouden moest worden. Dat is alleen al een behoorlijke uitdaging.

Project aanleg zinkers ten behoeve van de stadsverwarming breda DSC05280
Project aanleg zinkers ten behoeve van de stadsverwarming breda C0050

Alles weer netjes in de oude staat teruggebracht: van infra tot groen

Na de aanleg van de zinkers heeft Van den Heuvel Infra gezorgd voor het cultuurtechnisch herstel van de 2 locaties door alles weer in de oude staat terug te brengen. Mede vanwege ons specialisme om projecten van infra tot groen te verzorgen, heeft Heijmans Infra voor Van den Heuvel Engelen Infra gekozen voor dit project in Breda. Zo hebben we de beschoeiing die in het talud van de Mark zat moeten verwijderen en later weer opnieuw aangebracht. Tot slot hebben we alles geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid.